Er was eens – Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F Jansen, Miranda Peters, Suzanne Peters

 

Algemene informatie:
Titel
: Er was eens
Auteur: Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F Jansen, Miranda Peters, Suzanne Peters
Jaartal: September 2019
Aantal Pagina’s:
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585394
Genre: Young Adult

Korte inhoud:
Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al?
Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde.
Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters (Gaiatrilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen.
Vijf sprookjes, vijf heldinnen, vijf keer “en ze leefden nog lang en gelukkig’. Of toch niet?

Cijfer: 8

Recensie:

Er was eens is een korte verhalen bundel met moderne hervertellingen van sprookjes. Ik ben een groot fan van sprookjes en vond het ontzettend leuk om deze nieuwe variante op de bestaande sprookjes te mogen lezen.  De sprookjes hebben sterke vrouwen karakters, leuke verhaallijnen en geven een nieuwe moderne kijk op de bestaande sprookjes. Soms had ik echt het gevoel dat ik een compleet nieuw sprookje las. Ik kan jullie nu al verklappen dat er was eens een echte must read is voor de sprookjes fan.

 

De grote, boze wolf – Jen Minkman
De grote, boze wolf is geweldig geschreven, het leest vlot en prettig weg. Jen Minkman weet altijd het uiterste uit korte verhalen te halen, het sprookje van Jen is dan ook zeker mijn favoriet uit de bundel. Zoals de titel al verraad is de grote, boze wolf een hervertelling van Roodkapje. Ik heb al veel hervertellingen gelezen of gezien van Roodkapje, maar geen enkel was zo vernieuwend en creatief als deze. Ik vind het ontzettend leuk hoe Jen haar eigen wereld weet te creëren, elk detail in het verhaal doet er echt toe. Roodkapje is nooit echt mijn favoriete sprookje geweest, deze versie van dat sprookje heeft dat compleet veranderd. Ik ga snel het sprookje nog eens lezen en beginnen aan het licht van Lorelei van Jen.
Cijfer: 9/10

Ontvlochten – Cathinca van Sprundel
Ik vond het echt fantastisch om te lezen dat Rapunzel gewoon ontvoerd is door een Fae. Ik vond ontvlochten dan ook zeker een stuk logischer dan de Rapunzel die ik gewend ben. Cathinca is zoals altijd ontzettend goed met de mythische aspecten van het verhaal. Ik zag de wereld compleet voor me. Ik vond Rosalyn een geweldig karakter. Ik vind het bewonderingswaardig hoe Rosalyn haar weg vind door het leven.  Cathinca heeft een prettige schrijfstijl waardoor je gemakkelijk door het verhaal heen leest. Ik raak ook altijd op de een of andere manier verslaafd aan de verhalen van Catinca en vind het altijd erg jammer als ik bij het einde ben en dat het verhaal niet langer is. Ik hoop dan ook zeker dat Cathinca meer verhalen blijft schrijven met Mythes/legendes en dan het liefst de Keltische.
Cijfer: 8/10

Bevroren-  Marijke F Jansen
Marijke heeft een ontzettend prettige schrijfstijl waardoor je snel door het sprookje heen leest. De schrijfstijl van Marijke is dan ook ontzettend sprookjes achtig. Ik vond het sprookje ontzettend goed, maar ook ontzettend gruwelijk. Ik vroeg me bijna af of het sprookjes niet thuis hoort in de bundel van de gebroeders Grim. Bevroren is totaal anders dan de andere sprookjes in de bundel. Ik vond bevroren dan ook erg origineel en een leuke afwisseling in de bundel. Bevroren gaat over Yeti’s iets wat ik al erg origineel vond. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een boek over Yeti’s gelezen heb en ga zeker kijken of daar meer boeken over zijn want ik vond het erg leuk. Ik hoop in de toekomst meer sprookjes van Marijke te mogen lezen.
Cijfer: 8/10

Negen levens – Miranda Peters
Ik heb stiekem nooit heel veel met Assepoester gehad. Negen levens bevestigd dat Assepoester absoluut niet mijn ding is. Ik vond dat verhaal nogal gehaast was en erg kort. Als bepaalde dingen meer uitgewerkt waren zoals Luke had ik het verhaal leuker gevonden. Ik heb ook helaas het idee dat ik sommige dingen niet goed begreep van het verhaal en die dingen zijn voor mij nu nog onduidelijk. Ik snapte niet goed wat nou opgeven moment precies de deal was met Luke en de kattenmagie. Meer wil ik niet hierover zeggen omdat ik niet wil spoliëren. Het verhaal was voor mij iets te chaotisch en met teveel details die later niet terug kwamen. Ik vond negen levens wel erg origineel. Ik kan me goed voorstellen dat een echte Assepoester fan, negen levens helemaal te gek zal vinden. Het verhaal is compleet anders dan je gewend bent.
Cijfer:5/10

Online – Suzanne Peters
Doornroosje vind ik normaal één van de saaiste sprookjes karakters die er is. Ik was daarom erg kritisch toen ik begon aan online. Ik werd totaal aangenaam verrast door online en vond het verhaal echt geweldig. Het verhaal leest vlot weg en is super goed geschreven. Suzanne kan goed sprookjesachtig schrijven. Ik vond het ook echt een groot pluspunt dat het verhaal in derde persoon geschreven was. Ik vind Rozanne ook echt een super leuk en origineel karakter. Ik heb het verhaal echt super snel uitgelezen en baalde dat er niet meer van was om te lezen. Ik denk dat we ook zeker een wijze les uit online kunnen halen.
Cijfer: 8/9

De bundel krijgt van mij een dikke 8! Het grootste pluspunt van de bundel vind ik dat het laat zien dat vrouwen sterk zijn en niet zo afhankelijk/zwak zoals sommige oude sprookjes ons doen denken.  Ik vind Er was eens daarom ook erg geschikt om te lezen voor middelbare schoollieren. Ik hoop dat er schoolbibliotheken zijn die Er was eens aanschaffen.

Dit bericht werd geplaatst in young adult en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s